ΠΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ
από τον κ. Σερέτη Απόστολο

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

online επισκέπτες

 

Free WebSites Counters
Visit Counter 

online
επισκέπτες
 

Free WebSites Counters
Μοναδικοί επισκέπτες
Visit Counter  


ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

ΠΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

Στις αρχές του 1920 , μετά την απελευθέρωση , στην αρμοστεία της Δυτικής Θράκης τοποθετείται υπεύθυνος για την εκπαίδευση ο Κωνσταντίνος Λαγουμιτζάκης , δάσκαλος Κρητικός πολύ πεπειραμένος , ο οποίος πρώτη του δουλειά ήταν να ανοίξει και να λειτουργήσει τα σχολεία της Δυτικής Θράκης που έκλεισαν οι Βούλγαροι . Έτσι στο Σουφλί ξαναγυρίζει ο Βαγγέλης ο Τυρόπουλος που αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Α΄Δημοτικού Σχολείου , ο Νίκος ο Κιρκινέζης που υπηρετούσε στον Σοχό Θεσσαλονίκης , ο Χρήστος ο Γκιρτζής που ήταν στο Τσέρνοβο ( Ημαθία ) και ο Χρήστος ο Αντώνογλου που ήταν στο Γορνίτσοβο ( Φλώρινα ) . Τότε ανοίγει τις πύλες του το Παρθεναγωγείο και παίρνει την ονομασία Α΄ Δημοτικό Σχολείο .

Ο Λαγουμιτζάκης αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο που διατρέχει η περιοχή από την Βουλγάρικη προπαγάνδα αναθέτει σ' αυτούς την οργάνωση προσκοπικών ομάδων . Το 1920 ιδρύθηκαν οι πρώτες προσκοπικές ομάδες και πρώτοι αρχηγοί αναλαμβάνουν οι δάσκαλοι Χρ. Αντώνογλου και Χρ. Γκιρτζής με τοπικό έφορο τον Γ. Εμμανουήλ . Δημιουργούνται τέσσερις ομάδες ( περισσότερα από 70 παιδιά ) και με πρωτοβουλία του Λαγουμιτζάκη εφοδιάζονται με τα απαραίτητα , όπως ρουχισμό , τύμπανα , σάλπιγγες και παρελαύνουν για πρώτη φορά την 25η Μαρτίου .

O Χρήστος Τερζούδης , μέλος της πρώτης προσκοπικής ομάδας και γνωστός φαρμακοποιός της πόλης έλεγε : … « Θυμάμαι βρισκόμασταν στις αρχές του 1920 , έχει συντελεστεί σχεδόν ο επαναπατρισμός των προσφύγων και οι Σουφλιώτες που είχαν καταφύγει σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας επέστρεψαν και άρχισαν να οργανώνουν τη ζωή τους . Με χαρά και ενθουσιασμό γραφτήκαμε όλοι στον προσκοπισμό και όταν δημιουργήθηκαν οι ομάδες , η μία εξωσχολική , με αρχηγούς δασκάλους και βαθμοφόρους άτομα που είχαν προϋπηρετήσει σαν Πρόσκοποι στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της προσφυγιάς . Άρχισε αμέσως η εκπαίδευση μας θεωρητικά και πρακτικά στο στήσιμο αντίσκηνων , ασκήσεις ευκαμψίας και σχηματισμών και την εκμάθηση του Προσκοπικού Ύμνου ».

Αργότερα με τον διορισμό σαν δάσκαλου στο Σουφλί του Δημ. Σεϊτανίδη οργανώνεται από τον ίδιο επαγγελματική προσκοπική ομάδα με πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης . Ταυτόχρονα ασχολούνται με δραστηριότητες όπως εκδρομές σε διάφορες πόλεις καθώς επίσης συμμετέχουν στους Πανέβριους και Πανθρακικούς αγώνες .

Στη φωτογραφία ( περί το 1926-1927 ) :

Καθιστοί : Δημήτριος Σεϊτανίδης , Χρήστος Αντώνογλου , , Χρήστος Τερζούδης

Από τους υπολοίπους διακρίνονται : Δημήτριος Γλύστρας , Γιάννης Καλπάκας , Χαράλαμπος Καλπάκας , Διαμαντής Ζηκίδης , Δημήτρης Παπαμαυρουδής και άλλοι