Η φωτογραφία είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
1936. Εκδρομή της έκτης τάξης του Β' Δημοτικού Σχολείου στην Κομοτηνή. Τη δασκάλα που στέκεται στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας τη βρήκα και στη δεύτερη φωτογραφία ( από το βιβλίο του Λ. Τερζούδη " Λαογραφικά Σουφλίου" ) που γράφει " το προσωπικό του Β' Σχολείου στη θεατρική παράσταση " Εσμέ" 24-11-1936. Είναι η κυρία στο δεξιό άκρο. Γνωρίζει κανείς το όνομά της; Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
.
Για μεγένθυση της φωτογραφίας με το ποντίκι μέσα στη φωτογραφία πατήστε κάτω δεξια επάνω στο Χ.
Η οικογένεια των προπάππων μου Χρήστου και Δάφνης Τσιακμάκη σε φωτογραφία του 1895 στην Κορνοφωλιά. Ο προπάππος μου είχε τέσσερεις γυιούς και δύο κόρες. Το 1912, άτακτα τούρκικα σώματα έκαψαν το σπίτι της οικογένειας στην Κορνοφωλιά, τον γιαχανά και όλα τους τα υπάρχοντα και έτσι μετακόμισαν στο Σουφλί. Ένα χρόνο αργότερα (1913) αρχίζει η Βουλγάρικη κατοχή και η ζωή τους κινδυνεύει γιατί οι Βούλγαροι απειλούν να σκοτώσουν τον προπάππο μου αν δεν τους φανερώσει που κρύβει τα λεφτά του. Έτσι η οικογένεια μετακομίζει το 1914 στις Σπέτσες για να επιστρέψει στο Σουφλί μετά την απελευθέρωση της Θράκης το 1919. Ο προπάππος μου πέθανε στην προσφυγιά και τάφηκε στις Σπέτσες. Ο δικός μου όμως παππούς, Σταύρος Τσιακμάκης,ένας από τους τέσσερεις γυιούς της οικογένειας, δεν ακολουθεί τους υπόλοιπους στις Σπέτσες αλλά μετακομίζει με το σόι της γυναίκας του στο Σιδηρόκαστρο που ανήκει στα Ελληνικά εδάφη. Εκεί όμως τους βρίσκει ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος και γίνονται πάλι υπόδουλοι των Βουλγάρων. Ο παππούς μου, για δύο περίπου χρόνια, σαν όμηρος των Βουλγάρων, δουλεύει στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής έξω από τη Σόφια και μόλις καταφέρνει να διασωθεί από το κρύο και την ασιτία. Ξαναβρίσκει την οικογένειά του στο Σιδηρόκαστρο που επίσης δουλεύει αναγκαστικά στα προχώματα του Βουλγάρικου στρατού. Επιβιώνοντας κυριολεκτικά με ένα κομμάτι ψωμί , επιστρέφουν το 1920 στην ελεύθερη Θράκη. Το Σουφλί αρχίζει να οργανώνει πάλι τη ζωή του με Γάλλο Αρμοστή και πρώτο Δήμαρχο το φαρμακοποιό Γιώργο Μπρίκα.
Νομίζω, η κάθε οικογένεια του Σουφλίου, εκείνη την εποχή έχει κάποιο αντίστοιχο οδοιπορικό, που άνετα θα γινόταν μυθιστόρημα, αν κρίνω από τις λεπτομέρειες που γνωρίζω για τις μετακινήσεις και τα βάσανα της δικής μου οικογένειας.
Χριστίνα Ρούτση: Επειδή τώρα είδα ότι η φωτογραφία έχει ανέβει το 2014 από τον κ. Μπόγλου και κάποιες προφανώς μακρυνές ξαδέλφες έχουν ανεβάσει λάθος τα ονόματα της οικογένειας τα επαναλαμβάνω. Πρόκειται για την οικογένεια του Χρήστου και της Δάφνης Τσιακμάκη. Οι δύο κόρες είναι η Μαρία και η Ανέζα και οι γυιοί είναι ο Νίκος, ο Στάύρος, ο Παναγιώτης και ο Κυριάκος (μόνο για αυτό το όνομα δεν είμαι σίγουρη).
Ioannis Outsios: Μπραβο Χριστινα, πολυ καλο το οδοιπορικο σου!! Ετσι συνεβει και με την δικια μας οικογενεια (Ουτσιος) οι οποιοι και αυτοι εφυγαν το 1913 για το Νομο Σερρων και γυρισαν πισω το 1919. Πολλοι απο αυτους εμειναν ομως και ζουν μεχρι και σημερα εκει. Χαρη στο facebook ξαναγνωριστηκαμε παλι!!!!
Χριστίνα Ρούτση: Στο νομό Σερρών (λόγω ελεύθερης Ελλάδας) ήταν η πιο κοντινή μετακίνηση των Σουφλιωτών. Άλλοι όμως βρέθηκαν πολύ πιο μακρυά, όπως οι παππούδες μου στις Σπέτσες, άλλοι συγγενείς τους στην Τήνο και από το βιβλίο του Λ. Τερζούδη βλέπω για παράδειγμα ότι η οικογένεια Γιάννη Τσιαμτσιακίρη βρέθηκαν πρόσφυγες στο Αίγιο του Νομού Αχαΐας. Μακάρι να μπορούσαμε να μαζέψουμε τα οδοιπορικά όλων αυτών των οικογενειών. Για να μη χαθεί αυτό το επώδυνο κομμάτι της ιστορίας του Σουφλίου.
Σωτηρια Γιβουλδακη: Τα ονόματα των γυιών ήταν Χρήστος, Θανάσης, Νίκος και ο παππούς σας που λέτε ο Σταύρος (δεν τον γνώριζα). Κυριάκος προφανώς θα ήταν ο προπάππος γιατί δύο εγγόνια του φέρουν το όνομα Κυριάκος (του Χρήστου και του Θανάση! Η προγιαγιά σας μάλλον Ελισσά...Δείτε περισσότερα
Χριστίνα Ρούτση: Για να πω αυτά που σίγουρα ξέρω. Ο ένας γιος ήταν ο Νίκος, παππούς της Μεταξίας Τσιακμάκη της δασκάλας που τον σκότωσαν το 1909 ομόθρησκοί του για πολιτικούς μάλλον λόγους. Τον πατέρα της Μεταξίας τον έλεγαν Χρήστο. Ο άλλος γιος ήταν ο Παναγιώτης και
Σωτηρια Γιβουλδακη: Μάλλον για μια γενιά πίσω μιλάς! Εγώ αναφέρομαι στην οικογένεια της Κορνοφωλιά που ήταν κοντά στο σπίτι μου απέναντι από την εκκλησία! Νίκος, Χρήστος και Θανάσης ήταν τα τρία αδέρφια και οι αδερφές αυτές που αναφέρω (για την Ανέζα δεν είμαι σίγουρη..
Χριστίνα Ρούτση: Συμφωνώ απόλυτα γιατί ο Νίκος ο Τσακμάκης πατέρας της Βέτας ήταν πρώτος ξάδελφος της μαμάς μου, άρα ήταν αδελφών παιδιά του Κυριάκου και του Σταύρου. Η Βετα η Ράπτη τι σχέση έχει με τον Νίκο τον Τσακμάκη? Αυτή τη φωτογραφία την είχαν όλα τα αδέλφια και οι αδελφές και έτσι βρέθηκε σε πολλά σπίτια.
Σωτηρια Γιβουλδακη Χριστίνα Ρούτση ηΒέτα είναι εγγονή της Αναστασίας της αδερφή.ς του Νίκου που αναφέρεις!
Χριστίνα Ρούτση: Η Βέτα του Νίκου πού βρίσκεται?
Σωτηρια Γιβουλδακη: Χριστίνα Ρούτση στην Κορνοφωλιά
Χριστίνα Ρούτση: Ευχαριστώ, λίγο το ξεμπέρδεψα το κουβάρι.
Σωτηρια Γιβουλδακη: Μεγάλο το σόι σας και μας μπερδεύετε όλους!
Βέτα Ράπτη: Καλημέρα Χριστίνα και Σωτηρία.Είμαι η Βέτα Ράπτη, εγγονή της Αναστασίας.Ρούλα, λιγο μας τα μπέρδεψες στην αρχή αλλά τελικά τα βρήκες σωστά.Η γιαγιά μου ήταν 9 αδέρφια παιδιά του Κυριάκου και της Ελισάβετ, τα εξης με τη σειρά που γεννήθηκαν, όπως θυμάμαι από τη γιαγιά μου:Αναστασία, Χρυσούλα, Θανάσης, Δάφνη, Χρήστος, Μαριάνθη,Παναγιώτα, Νίκος και Βαγγελιώ.Είχαμε και εμείς την ίδια φωτογραφία στο σπίτι μας.
Σωτηρια Γιβουλδακη: Βέτα Ράπτη καλημέρα, τη Βαγγελιώ την ξέχασα! Τη φωτογραφία την είχα δει και στη θεία Ζαφειρώ πολύ παλιά!
Χριστίνα Ρούτση: Καλημέρα Βέτα. Ο παππούς μου ήταν αδελφός του Κυριάκου η μαμά μου πρώτη ξαδέρφη της Αναστασίας και εγώ δεύτερη ξαδέρφη της μαμάς ή του μπαμπά σου
Βέτα Ράπτη: Του μπαμπά μου Χριστίνα. Τελικά μήπως θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να κάνουμε το γενεαλογικό μας δέντρο; Τι λές;
Χριστίνα Ρούτση: Έτσι πρέπει. Θα αρχίσω να το προσπαθώ και φυσικά θα αλληλοσυμπληρωθούμε.
Βέτα Ράπτη: Οπωσδήποτε. Άλλωστε αυτό κάναμε και με το σοι της μαμάς μου, το Σοφοτασέικο απο το Σουφλί
Apostolos Seretis: Πολύ ωραίο το οδοιπορικό σου Χριστίνα, μπράβο.
Χριστίνα Ρούτση: Ευχαριστώ. Γράφω σαν μια παρότρυνση και για άλλους συμπατριώτες που έχουν ακούσει από παππούδες παρόμοιες ιστορίες να τις καταγράψουν για να μη ξεχαστούν.
Apostolos Seretis: Η προσπάθεια σου όμως είναι αξιέπαινη . Παρεπιμπτόνως Τους Χρήστο και τη Δάφνη Τσιακμάκη τους γνώριζα προσωπικά καθώς και την κ. Μεταξία.
Ιωάννης Βλασακούδης: Οι δικοί μου ,μέ τόν ερχομό τών Βουλγάρων,τό 1913,έφυγαν γιά τήν Σκύδρα,Πέλλης καί επέστρεψαν ξανά τό 1919,Στό διάστημα αυτό δημιούργησαν φιλίες καί κουμπαριά εκεί.Είχαν τήν ευχέρεια νά μείνουν μόνιμα εκεί,αλλά αυτά γίνονται πρίν τήν συνθήκη τής Λωζάνη...Δείτε περισσότερα
Ioannis Outsios: Φιλε Γιαννη ετσι ειναι, εσεις οι παλαιοτεροι τα ξερετε και καλυτερα. Παντως και οι Ουτσαιοι για το "κουκουλι" γυρισαν παρ' ολο που υπηρχαν παρα πολλες καλες προυποθεσεις να καθησουν εκει. Στο "περα" που το ελεγε ο παπους μου ειχαν οι Σουφλιωτες πολλους...
Pantelis Seitanidis: Η δικη μου γιαγια τ ονομα βαγια παπαναστασιου συζυγος αντ τσομπανουδη πηγε στην θεσσαλονικη οπου στην μεγαλη πυρκαγια ηταν εκει επεστρεψαν βεβαιως ξανα πισω
. Η φωτογραφία είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
Καντάρι: Ο γάμος των γονιών μου το 1949. Το Τσιακμακέικο σε πλήρη απαρτία για την αναμνηστική φωτογραφία του γάμου στο καντάρι μπροστά στο σπίτι του Τιάκα. Η ενδιαφέρουσα πληροφορία από το προσκλητήριο είναι ότι ο γάμος έγινε στο σπίτι γιατί η πρόσβαση στην εκκλησία λόγω του εμφυλίου ήταν πολύ δύσκολη. Πέτρινα χρόνια.
. Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
Καντάρι. Ομάδα στρατιωτών φωτογραφίζεται στο καντάρι. Δεξιά το σπίτι της οικογένειας Τσιακμάκη. Ημερομηνία άγνωστη. Ίσως στην εποχή του εμφυλίου; Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
1955. Βόλτα με την Τούλα Μπράτσα. Στο βάθος του δρόμου το καντάρι με το σπίτι της οικογένειας Μπράτσα. Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
.
1954. Μοναστήρι Κορνοφωλιάς. Θωμαή Τσιακμάκη-Ρούτση και Βασίλω Ντέλα. Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
Ιωάννης Βλασακούδης: Πατρώνας, Πάντας, Νταβρανίκας, Τσιουρίδης. Η φωτογραφία από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Δημήτρη Μπακαλούδη.
|
Dimitris Bakaloudis: Ιούλιος 1974 αντλιοστάσιο. Φωτογραφία όλη η γειτονιά μας στην επιστράτευση!!!!! Από αριστερά όρθιοι: Χρήστος Πατρώνας, η γιαγιά μου Τασούλα, η θεία μου Αλέκα Παπαμαυρουδή, η κα Δέσποινα Πατρώνα, η ξαδέρφη μου Σούλα Παπαμαυρουδή, η Ευανθία Παπαλιά, κλπ????? κάτω αριστερά: η κα. Νταβρανίκα, η μαμά μου Ευτυχία, ο αδερφός μου Παναγιώτης, ο Αριστείδης Μπαλάτσης, ........, η κα Άννα Αλατζιά, ......, η Κική, ο κ. Δημήτρης Πατρώνας, εγώ με το καπέλο!!! και τέρμα δεξιά η ξαδέρφη μου Ρία Παπαμαυρουδή!!!!! επίσης αναγνωρίζω τη γιαγιά Ελένη (με τα καφτάνια και το τσουβάλι στην πλάτη), την κα Μπαλάτση με το Θωμά στην αγκαλιά της και την κα Μαίρη τέρμα δεξιά όρθια!!!!! όλοι φυσιογνωμίες αξέχαστες
Νίνα Γκούδλη: Ανάμεσα στον Μπαλάτση και την Αννα Αλατζιά είναι η Φουτσιτζή, δεν θυμάμαι το όνομα. Η φωτογραφία και το σχόλιο είναι από τον κ. Δημήτρη Μπακαλούδη.
|
.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Δημήτρη Μπακαλούδη.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
1953. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΟΥΧΟΣ στις εργαςίες για τα αναχώματα του Έβρου. Η φωτογραφία και το σχόλιο είναι από την κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
|
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|
Ιωάννης Βλασακούδης: Δίπλα στόν Μουτιό είναι ο Δελής ο Πασχάλης. Ο κάτω πρέπει νά είναι ο Βαγγέλης Νταβρανίκας. Με τά γυαλιά ο Πάντας. Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|
.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|
Charalampos Lolas: Τι με θυμίσατε τον παππού Φίλιππα, γειτονά μας και πάντα προστάτης μας με την γιαγιά Ελένη όταν μας τις έβρεχε η μάνα μου. Απλοί και αγνοί ανθρωποι. Η φωτογραφία είναι από τον κ. Μάκη Καλλιτσάρη.
|
1967. Αγ. Παρασκευή, όμορφα χρόνια!!! Απο δεξιά Μπάμπης Πυθαμούδης, Τάκης Σταυράκογλου, Υακίνθη Αραμπατζή, Νίνα Αραμπατζή, Γρηγόρης Γκούδλης, Λάκης Λογαράς και πάνω του Γιάννης Πούλιος. Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Νίνα Γκούδλη.
|
.
24 Μαϊου 1962. Hμερήσια εκδρομή με το τρένο στην Αλεξανδρούπολη, από αριστερά Βαγγελίτσα Μαμούγκα, Τούλα Παπαναστασίου, Νίνα Μουστάκα, Χρυσούλα Καλπίνη με τα γυαλιά. Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Νίνα Γκούδλη-Αραμπατζή.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
1952. Από αριστερά Παναγιώτης και Καλλιόπη Αραμπατζή, Σοφία, Αννα και Νικόλας Καραγεωργίου. Τα παιδιά απ' αριστερά Δημήτρης - Νίνα - Υακίνθη Αραμπατζή και Αρμόδιος Καραγεωργίου. Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Νίνα Γκούδλη-Αραμπατζή.
|
1985. Κεντρική πλατεία στο Σουφλί. Η λήψη έγινε από την Remezzo. Η φωτογραφία είναι από τον κ. Βασίλη Σαράντο.
|
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χαράλαμπο Μπόζιο.
|
.
Nikos Fyllaridis: Κλέων Δεμερτζής αριστερά με το μουστάκι και το μακρύ μαλί, με το άσπρο καπελάκι ο Ζηκίδης, με τα χαρτιά στα χέρια ο Θεόφιλος Τσιακίρης!
Νίνα Γκούδλη Με το μαύρο ζιβάγκο και άσπρο παντελόνι, Τάκης Μιντιούρης.
Ιωάννης Βλασακούδης: Από αριστερά, Κάβουρας Δημήτρης τού Περικλέους, Μπόζιος Παύλος, Αλεξούδης Πασχάλης, Μηντιούρης Τάκης Γκαρσόν στόν Μάνο καί μετέπειτα στόν Τηλέμαχο, πάνω ο Κλέων ο Δεμερτζής. Ανάμεσά τους πρέπει νά είναι ο Μαμούγκας ο Μιχάλης, μετά ο Θειόφιλης.
Kall Alexoudis: Πίσω αριστερα απο τον Μηντιουρ ειναι ο Πασσιας ο Μαυρουδής, πισω ο Νάκος τ Παυσανία, δεξιά του ο Κώστας Δεμερτζής(ο πρώτος) διπλα του ο Μόσχος Δεμερτζης, με τα γιαλια ο Θανασης Κυνηγοπουλος,με το καπελο ο Ορεστης, πισω απ τον Μποζιο ο Καβουρας Δημήτριος.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χαράλαμπο Μπόζιο.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χαράλαμπο Μπόζιο.
|
.
|
.
|
.
.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
.
|
1938. Αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας χορού με το δάσκαλο Δημήτρη Σεϊτανίδη στην αυλή του Β΄ Δημοτικού Σχολείου. Η φωτογραφία και τα σχόλια είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
1935. Οι ντυμένες με παραδοσιακές στολές κυρίες είναι από αριστερά Δάφνη Τσιακμάκη, Θωμαή Τσιακμάκη και Παναγιώτα.....Νίνα βοήθησε, ήταν γειτόνισές σου. Συνοδεύονται από την μαντολινάτα της γειτονιάς. Η φωτογραφία και το σχόλιο είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
.
Η φωτογραφία είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
1938. Πρόβες της ομάδας χορού στην αυλή του Β' Δημοτικού Σχολείου. Η φωτογραφία είναι από την κ. Χριστίνα Ρούτση.
|
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Παύλο Φυλλαρίδη.
|
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο.
|
.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Παύλο Φυλλαρίδη.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο.
|
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|
.
Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|
Η φωτογραφία είναι από την κ. Τριάδα Κουντουρά-Ζενεμπίση.
1977. Η φωτογραφία είναι από τον κ. Χρήστο Πατρώνα.
|